Celý rok se kolem vinohradu chodí po špičkách. Nejdřív se o něj vinaři bojí, aby nepomrznul, pak aby měl dost vody a potom, aby jí nebylo zase až moc. A taky to slunce, aby toho bylo tak nějak akorát. A pak to konečně přijde. Jde se sbírat to, co od jara na jednotlivých hlavách zrálo. U nás ten den přišel právě včera. Tradičně se začíná Muškátem moravským. „Odrůdou, která u nás dozrává jako první a taky nám vždycky dává nejvíc zabrat. Jen každý rok z jiného důvodu,“ povídá náš vinohradník Roman Slouk.
Muškátu máme asi hektar z celkových 45 a děláme z něj každoročně naše první mladé víno, které nemá skoro žádný zbytkový cukr. Cukernatost v bobulích letos hravě překročila kvalitu pozdního sběru, ale taky si to vybralo svoji daň. „Protože muškát dozrává jako první, cukr v něm láká různý hmyz, který bobule naruší, takže jsou pak náchylnější pro různé choroby, a to se nám stalo letos. Znamená to, že ještě ve vinohradu při stříhání každý hrozen prohlédneme a špatné bobule odstraníme, aby se vůbec nedostaly na třídicí linku,“ vysvětluje Roman. V koutku duše by rád, aby se první odrůda sbírala tři dny, ale už teď ví, že bude času potřeba víc. Proto má také letos víc pomocníků. Ve vinohradu je jich kolem padesáti.
Z čeho má větší radost, to jsou výsledky analýz hroznů. Muškát má víc kyselin než loni, takže by s ním ve sklepě měla být jednodušší práce. Díky studenějšímu počasí navíc při prvotním zpracování hroznů nebude potřeba suchý led na ochlazování, a to snad ani na další odrůdy, které budeme sbírat. O přesném datu jejich sběru ještě rozhodnou výsledky další chemických rozborů. Následovat by ale měly Sauvignon, Rulandské šedé a Chardonnay.
Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.
Navštivte násRegistrujte se a získejte tak nejen 10 % slevu na nákup vín. Pošleme vám jednou měsíčně novinky od nás, upozorníme na mizející lahve, ocenění a nabídneme i šestispřeží - sady vín za přátelštější cenu. A taky se dostanete do neveřejné nabídky vín, kam dáváme novinky před oficiálním zahájením prodeje anebo limitované kousky z našeho archivu.
Více o klubu