01.03.2021

Hrozny, které sesbírali dobrovolníci, už se mění ve víno

Pamatujete na podzim, kdy hrozilo, že letos nebudeme moct tvořit slámovou Pálavu, protože jak sklizeň brzdil déšť, nebylo najednou, kdo by tolik hroznů sesbíral? Nakonec to dobře dopadlo, přijeli nám pomoct dobrovolníci. Nejen oni by měli vědět, že „jejich“ hrozny od té doby prošly velkým vývojem. Na sítech, kde jsme je nechali seschnout, se z nich za pár měsíců staly takové větší rozinky, tak akorát šťavnaté, aby z nich mohl vzniknout další ročník dezertního vína oblíbeného na soutěžích i v restauracích.

Slámové víno neděláme často a neděláme ho ve velkém. První, tvořené pod vlnitou střechou, vzešlo z ročníku 2008. Tehdy to byl ještě Tramín. Další ročníky 2013, 2016 a 2018 už byly z hroznů Pálavy. Má totiž tužší slupku, která odolá dešti a rovnoměrněji prosychá. Meteorologické podmínky a charakter hroznů jsou vůbec asi těmi základními atributy, aby se tohle víno mohlo zrodit.

„My si můžeme naplánovat, že ho v daném roce chceme mít, ale podmínky se proti nám můžou velice rychle spiknout, příroda to leckdy zkomplikuje,“ naznačuje naše Dáša Fialová jeden z problémů, který byl na spadnutí i letos. Déšť málem způsobil, že hrozny shnijí už na keřích. Jiná potíž bývá s jejich množstvím. Protože se slámová Pálava tvoří ze seschlých hroznů, musí jich být poměrově daleko víc než na běžné víno, což se ne každý rok povede.

„Proti tvorbě běžného vína se výlisnost u vysušených hroznů pohybuje mezi 20 a 30 procenty,“ přibližuje Dáša. Hrozny se po sklizni vyrovnají na dřevěná síta, která máme pod vlnitou střechou. Správný čas na jejich lisování je ve chvíli, kdy vypadají jako šťavnatější rozinky sultánky, což se stalo právě tento týden. Teď bude mošt několik měsíců kvasit v tancích.

Na trh by mohla jít slámová Pálava ročníku 2020 těsně před Vánocemi. Ze zkušenosti víme, že si pro ni jezdí hlavně milovníci opravdu sladkých vín (poslední ročník měl skoro 210 gramů zbytkového cukru). Menšina jeho konzumentů se rekrutuje z řad těch, které zaujme malá lahev s potiskem, a chtějí zkusit něco netradičního. Na naši slámovou Pálavu hodně slyší také Asijci a hlavně restauratéři, kteří ji párují v rámci menu s dezerty nebo tučnými sýry. „Právě s nimi totiž slámová Pálava tvoří tu nejzajímavější kombinaci, to je pak úplná exploze chutí v puse,“ pochvaluje si Dáša.

Další aktuality
11.04.2025

Velikonoce na Sonberku!

Prodloužený velikonoční víkend plný vína a pohody. Pondělí bude patřit dětem!
Zjistit více
04.04.2025

Rieslingová noc - na to jsme se všichni tešili!

Pokud jste milovníci Rieslingu, tahle akce je pro vás! Čtvrtý ročník naší oblíbené akce, kde se všechno točí kolem odrůdy Riesling rýnský.
Zjistěte více!
11.03.2025

Hledáme brigádníky na Sonberk: Léto s vínem a nejkrásnějším výhledem na Pálavu!

Nehledáme sommeliery, ale nadšence do vína!
Zjistěte více
11.03.2025

Open-air divadelní představení Zkurvení Havlisti na Sonberku

Užijte si skvělou komedii, skleničku výborného vína a kouzelný výhled na Pálavu v atmosféře teplého letního večera.
Zjistěte více
25.02.2025

100 bodů pro naši Slámovku! Sonberk slaví historický úspěch

Velká vína si zaslouží velká ocenění – a přesně to se právě stalo!
Zjistěte více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail