O čtvrtém dílu sonberského podcastu Mezi řádky stačí říct jen „rosé a frankovky“ a těm zkušenějším už je jasné, kdo bude mluvit. Ano, hostem dalšího dílu je Jan Stávek, proslulý výrobce právě rosé vín a frankovek, o kterých si myslí, že jsou tím nejlepším červeným pro Moravu.
Stávek je zástupcem čtvrté generace vinařů ve své rodině, a třeba v průběhu nouzového stavu zapojoval do dění ve vinařství už i pátou generaci – svoje dva malé syny. „Oni jsou vždycky na pár minut výborní pracanti třeba na zdrhávání kmínků révy, odkud se musí odstraňovat výhonky, které zbytečně odebírají živiny. Dospělý člověk se musí ohýbat, ale oni to mají přesně ve svojí výšce,“ povídá v podcastu s úsměvem Stávek. Nouzový stav využil třeba k tomu, že konečně udělal věci, které už dlouho nosil v hlavě. Dal do pořádku akátový háj, protože dřevo odsud využívá na tvorbu sloupků do vinohradu a také na sudy, a na začátku Němčiček otevřel vinný bar s názvem Za.Stávka.
Po všech stránkách složité období navíc pomohlo i přípravě letního programu, což mají Stávek i Sonberk společné. „Kulturní léto organizujeme poslední roky v obou vinařstvích. Jak už se známe, tak se snažíme jednotlivé termíny dávat tak, aby se nekryly, a mohli jsme se vzájemně navštěvovat,“ přiznává v audiorozhovoru sonberská Dáša Fialová, která má organizaci na starost.
Podcast je proto tentokrát i tak trochu pozvánkou na léto. Zatímco na Sonberku se dělá Sonberské (ne)vinné kulturní léto a hostuje u nás série koncertů Hudba na vinicích, Stávek chystá tradiční Růžové léto, které čítá grilování, divadelní představení nebo pozorování hvězd ve vinici.
Přízvisko „růžové“ má jeho program proto, že právě na rosé vína se jako vinař specializuje. Že by si ale myslel, že k létu nic jiného nepatří, s tím na něj nechoďte. „Já vlastně ani nevím, jak to vzniklo, že rosé je bazénové pití. To je taková blbost! Rosé rozhodně nemusí být jen jednoletá vína na rychlé pití. Jak to ale začal někdo povídat, někteří vinaři je tak začali vyrábět,“ je trochu líto Stávkovi, který vytváří naopak rosé nazrálá v sudu a určená k dlouhodobé konzumaci.
V rozhovoru se nedávný nositel ocenění Vinařství roku rozpovídal i o tom, proč si tolik zamiloval frankovky, nebo proč ho (skoro) nikdy nikdo neuvidí ve sklepě v kroji nalévat víno z koštýře.
Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.
Navštivte násRegistrujte se a získejte tak nejen 10 % slevu na nákup vín. Pošleme vám jednou měsíčně novinky od nás, upozorníme na mizející lahve, ocenění a nabídneme i šestispřeží - sady vín za přátelštější cenu. A taky se dostanete do neveřejné nabídky vín, kam dáváme novinky před oficiálním zahájením prodeje anebo limitované kousky z našeho archivu.
Více o klubu