20.10.2019

Sémillon z Česka skoro vymizel, nás proslavil u Francouzů

Je to měsíc, co jsme se jako jediný zástupce moravského a českého vinařství mohli podílet na křtu průvodce po nejzajímavějších světových vinařstvích s názvem Wine Explorers, který chystal jedenáct let francouzský milovník vína Jean-Baptiste Ancelot. Nejenže je nakonec na obálce knihy fotka Pálavy zachycená v našem vinohradu, ale právě před měsícem jsme dostali příležitost ukázat na křtu jedno z našich netradičních vín, které mělo v Paříži velký ohlas. Není se co divit cuvée Sémillon/Sauvignon totiž náš sklepmistr Olda Drápal vytváří podle vzoru francouzských vín ve stylu Bordeaux. A není to náhoda.

Když se Sonberk v roce 2003 zakládal, řešila se samozřejmě jako jedna z prvních otázek, jaké odrůdy se budou vysazovat do vinohradu. „Zůstal nám takový volný klínek, tak jsme si řekli, že zkusíme právě u nás netradiční Sémillon. Původně to bylo s tím záměrem, že se z něj budou dělat přírodně sladká vína. Odrůda je totiž náchylná na botrytidu, napadení ušlechtilou plísní, díky níž se zvyšuje cukernatost hroznů,“ vysvětluje Olda.

Příroda mu ale původní plán překazila. Na Sémillonu se botrytida téměř vůbec neobjevuje (přitom paradoxně vedle na ryzlinku ano), a tak přišel Olda s novým plánem: míchat Sémillon podle zahraničního vzoru se Sauvignonem. „U nás se Sémillon pěstoval hodně například na Znojemsku před druhou světovou válkou, teď už je ale vidět málo. V zahraničí, třeba v Austrálii, je ale jeho kombinace se Sauvignonem častá a oblíbená,“ dodává sklepmistr.

Ve výsledných lahvích cuvée Sémillon/Sauvignon je 70 procent první a 30 procent druhé odrůdy, přičemž obě se dělají takzvaně na sudu. Sémillon se nechá nejdřív prokvasit v nerezových tancích sudech a pak se s jemnými kaly přesune do dřevěných sudů, kde už předtím zrálo Chardonnay, takže účinek vypálení sudu už není tak mocný. V dřevěných, ale větších sudech, zraje i Sauvignon. I proto se obě odrůdy hezky doplňují a vychází z toho elegantní víno s jemnější aromatickou, které má chuti v tóny smetany a je ideální k jídlu. Objednat si ho k podzimní hostině můžete u nás na e-shopu.

Další aktuality
17.12.2024

Hudba na vinicích 2025

Letos nás čeká 12 fantastických koncertů. A aby byl váš zážitek ještě výjimečnější, připravili jsme pro vás letos 2 druhy VIP vstupů! 
Zjistěte více
26.11.2024

Advent na Sonberku

Přijďte s námi oslavit advent. Těšit se můžete také na prodej exkluzivních vín!
Zjistěte více
18.11.2024

Vánoce bez starostí: Dárkové balíčky, které potěší každého!

Vánoce už řešit nemusíte – my je vyřešíme za vás! Přichystali jsme si pro vás speciální vánoční balíčky, které potěší každého milovníka vína a gurmánských pochoutek. Vyberte si ten pravý a užijte si svátky bez stresu z vánočních příprav.
Zjistěte více
07.10.2024

Odměňte na Vánoce všechny, díky kterým se vašemu podnikání daří

Zaměstnanci, obchodní partneři, zákazníci. Udělejte radost všem v kanceláři, na home office nebo na druhém konci republiky. Poděkování v tekuté formě vám pomůžeme nejen vybrat, ale i zabalit a rozeslat.
Zjistěte více
29.08.2024

#28 O nejen sonberském sektu

Tentokrát jsme si pozvali experta na sekt. Není to nikdo jiný než Kamil Prokeš z Velkých Pavlovic
Zjistit více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail