Září
Nejdřív dramatické zprávy: Všem, kdo si přichází pro Pálavu ročníku 2016, musíme říkat, že je vyprodáno. Ta lepší ale je, že o pár dní později, na vinobraní 21. září, představujeme spolu s dalšími víny i Pálavu ročníku 2017. Vinobraní slavíme spolu s našimi partnery, příznivci a Petrem Bende. A všichni se přitom můžou podívat už i na to, jak na sítech pod vlnitou střechou sušíme hrozny Pálavy na slámovku ročníku 2018. Mezitím chodí samé dobré zprávy z Prahy. Zlatou medaili dostal na Prague Wine Trophy náš Tramín 2016 a ohromnou díru do světa udělaly naše rieslingy – hned tři se u hodnotitelů dostaly přes zlomovou hranici 90 bodů. A Riesling 2015 VOC se stal vůbec nejlepším českým vínem této odrůdy u nás. Vinobraní je v plném proudu a my nevíme, kam dřív skočit. Bedýnky, které pojmou 20 kilogramů hroznů plní šikovné ruce sběračů (ne - sběrací stroje na Sonberku nemáme) tak rychle, jak jen můžou. Začínáme sbírat i pozdní Riesling a 21. už i Merlot, což je rekordně brzy. Nás sommeliér David Pavlíček je i s plným sonberským stanem na pražském vinobraní na Grébovce, kam nakonec přijde přes 25 tisíc lidí.
Říjen
Přímo ve vinařství vítáme tým z Borgo Angese, který nám vaří na prvním večeru našeho Gastropodzimu. 22. října končíme sklizeň hroznů, které mají trochu méně kyselin než obvykle, ale v tom jsme na tom stejně jako všichni vinaři na Moravě. Zatímco poslední hrozny se málem ještě sváží do sklepa, lahvujeme už naše jediné mladé víno – Muškát moravský 2018, jako vždycky ultrasuchý, kde je jen 0,1 gramu zbytkového cukru. Lahvujeme ho nadvakrát, první dávka je hned pryč.
Listopad
Všechny nás rozklepe zpráva, že jsme se dostali do finále soutěže Vinařství roku. Komise přijíždí 20. listopadu a my jí vyprovázíme s pocitem, že jsme ji rozhodně nezklamali. Výsledky ale budeme znát až na konci ledna. Spolu s dalšími Vinaři Hustopečska otvíráme v centru města vinotéku. Oldovi dorazilo od francouzských bednářů François Frères jedenáct dubových barikových sudů, které budou hýčkat třeba náš Merlot. Přímo do vinařství nám přijíždí vařit gastroumělci z brněnské restaurace Koishi a na konci měsíce světu poprvé kompletně ukazujeme rieslingové obsazení magnumek. Lisujeme poslední lis, Merlot a Cabernet Franc. Ze sudů jde Merlot 2017 a nové i loňské sudy plníme pro změnu ročníkem 2018. David nás reprezentuje na zámecké slavnosti v České Krumlově, kde se i přes konkurenci 30 vinařství moc líbí naše suchá Pálava ročníku 2017.
Prosinec
Roman začíná s klučením vinohradu – stařičké (ještě předrevoluční) řádky Sauvignonu a Chardonnay nahradí na jaře roku 2020 Pálava a Muškát moravský. Olda má plno práce ve sklepě a my ostatní s vánočními dárky. Do Londýna posíláme paletu Pálavy a Rieslingu, do Německa zase spoustu Merlotu a nesčetně kartonů a dřevěných kazet jde firemním klientům i lidem, kteří si chtějí třeba jen pár lahvemi zpříjemnit Vánoce. 20. prosince si užíváme náš večírek a těšíme se na Vánoce strávené s blízkými a rodinami. Otevřeno máme však i mezi svátky a jsme moc rádi, že nemálo z vás za námi přijede užít zimního výhledu na Pálavu a nabrat vinné zásoby na oslavy konce roku ;)
Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.
Navštivte násRegistrujte se a získejte tak nejen 10 % slevu na nákup vín. Pošleme vám jednou měsíčně novinky od nás, upozorníme na mizející lahve, ocenění a nabídneme i šestispřeží - sady vín za přátelštější cenu. A taky se dostanete do neveřejné nabídky vín, kam dáváme novinky před oficiálním zahájením prodeje anebo limitované kousky z našeho archivu.
Více o klubu