Když přišla před pár dny zpráva, že jsme se dostali do devítky nejlepších českých vinařství, která zabojují o titul Vinařství roku, měli jsme z toho samozřejmě ohromnou radost. Znamenalo to ale také, že nám začíná spousta práce. O konečném pořadí totiž rozhoduje hodnocení odborné sedmičlenné komise, kterou jsem na Sonberku právě včera přivítali. Jaké to bylo?
Komise dorazila na minutu přesně podle harmonogramu v 16.15. Hodnotitelé už toho měli za sebou hodně, protože všech devět kandidátů na titul musí navštívit během tří dnů a my jsme byli včera poslední na jejich seznamu. Nebylo to ale znát, což poznal náš sklepmistr Olda Drápal, když došlo hned při první zastávce v našem sklepě na fundovanou diskusi o kvalitě letošního ročníku a o tom, jaký je vlastně nejlepší přístup k výrobě vína. V komisi jsou totiž i vinaři, kteří sami víno dělají, vinohradníci, nebo profesor Pavel Pavloušek z Mendelovy univerzity. Olda tak všem vysvětloval svoji filozofii a třeba i to, proč se na rozdíl od jiných snaží šetřit se sírou a přidávat jí jenom nejmenší nutné množství.
Po prohlídce sklepa následovala prezentace našeho vinohradníka Romana Slouka. Hodně se zaměřil na to, co všechno se na Sonberku dělá s ohledem na zajištění co největšího množství vody pro vinohrad. Jistě, počasí neporučíme, ale když už na vinohrad nějaká voda spadne, dá se udělat něco proto, aby v něm vydržela co nejdéle. Roman si povětrnostní podmínky léta monitoruje, což mu pomáhá předvídat, co se s hrozny bude dít. Letos navíc vyzkoušel inovativní metodu, jak keřům zajistit dostatek vláhy. Mezi jednotlivými řádky vinic jsou standardně luční pásy, jenže letos hrozilo, že i ony budou révě vodu zbytečně brát. Roman to tedy udělal tak, že je speciálním strojem „podseknul“, takže luční rostliny pořád udržovaly trochu vody v zemi, ale zároveň si ji nebraly pro sebe a nechaly ji révě.
Hodnotitele Vinařství roku zajímá spousta aspektů práce vinařství. Mluvilo se o inovacích i o komunikaci nebo o tom, jak se Sonberk angažuje v rozvoji oboru. Došlo samozřejmě i na naše heslo „Víno všemi smysly“, to, jak se ho snažíme naplňovat a co chystáme po aktuálním Gastropodzimu.
Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.
Navštivte násRegistrujte se a získejte tak nejen 10 % slevu na nákup vín. Pošleme vám jednou měsíčně novinky od nás, upozorníme na mizející lahve, ocenění a nabídneme i šestispřeží - sady vín za přátelštější cenu. A taky se dostanete do neveřejné nabídky vín, kam dáváme novinky před oficiálním zahájením prodeje anebo limitované kousky z našeho archivu.
Více o klubu