18.10.2018

Na prvním Gastrovečeru uchvátila 45 dní stařená svíčková

Moc hezký zážitek nám a dalším 14 milovníkům skvělého jídla a vína připravili v úterý naši kamarádi z restaurace Borgo Agnese. Byli to právě oni, kdo se postarali o sedmichodové menu našeho prvního Gastrovečera, který jsme uspořádali přímo na Sonberku u velkého stolu s výhledem na Pálavu a jsme moc rádi, že byl stůl zaplněný do posledního místa.


Jak to v úterý přesně vypadalo? Michal Prachař, spolumajitel Borgo Agnese, vzal své kolegy, spoustu nádobí, od různých druhů talířů až po vlastní gril a hlavně ty nejlepší suroviny, které přetvářeli přímo na místě v dokonalé pokrmy vhodné ke snoubení s našimi víny. Podávalo se třeba carpaccio z mořského vlka a k němu naše cuvée Rulandské šedé&Chardonnay 2017, marinované hovězí s majonézou a papričkami jalapeňos s Rieslingy, humr s mačkaným hráškovomátovým pyré s cuvée Chardonnay&Pinot gris 2015, nebo 45 dní stařená svíčková Iberico, jak jinak než s Merlotem.


Výhodou takové komorní akce je, že kuchař má čas povídat si o svém umění s lidmi, což se přesně stalo. Padla tak otázka, jestli byl mořský vlk ležící na talíři opravdu chycený na udici na volném moři (ano, byl), nebo jak je to s párováním vín k jídlu.

Protože Sonberk je především o bílých vínech, bylo menu postaveno hlavně na rybách a mořských plodech. Výjimkou byl náš Merlot 2015, podávaný ke steaku z 45 dní stařené svíčkové . „Právě svíčková si vysloužila nejvíc pochval, byla skvělá, hlavní chod tak splnil očekávání a byl zlatým hřebem večera“ podotkla naše marketingová ředitelka Dáša Fialová. Zazářilo ale i spojení Mušlí sv. Jakuba s naší suchou Pálavou 2017 VOC, kterou teprve připravujeme.

K jednomu chodu byla na výběr dokonce dvě vína, aby si sami návštěvníci vyzkoušeli, jak takový výběr k menu vypadá. „Udělali jsme to u hovězího s japonskou majonézou a jalapeňos, variantami byly suchý Riesling 2015 VOC a polosuchý botrytický Riesling 2017, který se také teprve chystá na trh. “Ukázalo se, že vyšší zbytkový cukr se lépe doplňoval s pálivými papričkami,“ dodala Dáša.


Prvního večera Gastropodzimu se ujalo právě Borgo Agnese, protože letos slavíme deset let spolupráce, což jsme stvrdili už před časem vyrobením speciálního cuvée Borgo, které najdete jen v této brněnské restauraci.


Už teď ale chystáme druhý večer snoubení jídla a vína tentokrát se specialisty na kuchyni s asijskými prvky z vyhlášeného brněnského podniku Koishi. Konat se bude 20. listopadu a osobně dorazí i jeho majitel Janko Martinkovič, který je známý tím, jak rád je mezi lidmi, takže o zábavu bude určitě postaráno. Rezervace přijímáme už teď na e-mailu sonberk@sonberk.cz. Předpokládaná cena je 1500 Kč za 5chodové menu, 2000 Kč za menu s vinným párováním. Cena je zatím odhadovaná, s blížícím se termínem upřesníme.

Další aktuality
25.04.2025

Začněte den jógou na Sonberku!

24. května ranní jóga mezi vinohrady - no není to nádhera?
Zjistit více
04.04.2025

Rieslingová noc - na to jsme se všichni tešili!

Pokud jste milovníci Rieslingu, tahle akce je pro vás! Čtvrtý ročník naší oblíbené akce, kde se všechno točí kolem odrůdy Riesling rýnský.
Zjistěte více!
11.03.2025

Hledáme brigádníky na Sonberk: Léto s vínem a nejkrásnějším výhledem na Pálavu!

Nehledáme sommeliery, ale nadšence do vína!
Zjistěte více
11.03.2025

Open-air divadelní představení Zkurvení Havlisti na Sonberku

Užijte si skvělou komedii, skleničku výborného vína a kouzelný výhled na Pálavu v atmosféře teplého letního večera.
Zjistěte více
25.02.2025

100 bodů pro naši Slámovku! Sonberk slaví historický úspěch

Velká vína si zaslouží velká ocenění – a přesně to se právě stalo!
Zjistěte více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail