Trochu nervozity, ale hodně těšení. To jsou pro nás Velikonoce, kdy oficiálně otvíráme sezonu ve vinařství přímo na Sonberku. Kromě toho, že pro vás chystáme po celý prodloužený velikonoční víkend zajímavý program, tak můžete konečně pořádně ochutnat všechny letošní novinky. Jaké jsou?
Na Sonberku děláme víno tradičně ve dvou řadách s názvem Velký a Stříbrný Sonberk. V té první jsou vína, se kterými jsme si obzvlášť vyhráli, z pozdějších sklizní, často ze starších vinohradů a vhodná k archivaci. Pochutnat si budete moct na velké suché trojce: Ryzlinku, Tramínu a Pálavě, všechny z ročníku 2016. „Ryzlink je naše vlajková loď, je ještě mladý, ale moc se na něj těšíme do budoucna. Má šťavnatou ryzlinkovou kyselinu a počáteční tóny minerality. Tramín je zase odrůda, která k nám do Popic historicky patří, je to jeden z rodičů Pálavy. Ten letošní je elegantní víno s jemnější aromatikou, než jakou známe u Pálavy, najdete v ní hřebíček, skořici, bílé květy. Není ale příliš parfemovaný, příjemně ho odlehčuje jemná kyselina,“ popisuje obchodní ředitelka Sonberku Dáša Fialová.
S Pálavou je to ještě zajímavější, představujeme je letos dokonce dvě. Ve Velkém Sonberku je to naše suchá klasika, tentokrát z roku 2016. „Jde o dlouho očekávaného nástupce ročníku 2015, který byl nejlepším suchým aromatickým vínem světa podle Decanter World Wine Awards. Nová suchá Pálava z roku 2016 je hodně kořenitá, ale zároveň i hroznová, ovocná a najdete v ní i tóny tropického ovoce,“ vykresluje Dáša.
Suchá sonberská Pálava je fenomén, v Česku je přece jen zvykem dělat ji spíš na sladko. Suché víno vzniká tak, že se mošt nechá déle prokvasit a hrozny pak ukážou svoji zajímavější a strukturnější chuť, která se objeví, když se neschovává za cukr. „K rozhodnutí dělat Pálavu suchou jsme docházeli postupně. Krok po kroku jsme ubírali cukr, až jsme došli k tomu, že poměr šest gramů cukru a šest gramů kyselin na litr nám přijde ideální. V tomto stylu ji u nás najdete už od roku 2011,“ podotýká Dáša. Sonberk se tak podle jejích slov hlásí k progresivním trendům a modernímu evropskému vinařství.
Milovníci sladšího vína si ale letos také najdou svoje. Protože Pálavě se v roce 2016 dařilo a přálo jí i počasí, urodilo se hroznů hodně, a tak jsme dobrý rok využili, jak jen to šlo. Nejen na Velikonoce tak budete moc ochutnávat i její sladkou variantu.
Co jste možná už ve skleničce měli, to je naše cuvée dělané ze 60 procent Chardonnay a 40 procent Rulandského šedého. Dali jsme si s ním opravdu velkou práci – víno z roku 2015 zrálo po 12 měsíců v barikových sudech. Vyšlo z nich víno, které se dostalo do výběru 100 nejlepších českého Salonu vín, což je informace, která nás hřeje i po těch několika týdnech od chvíle, kdy jsme ji dostali.
Na Sonberku si na vínu dáváme záležet, proto dáváme na trh většinu lahví až rok a půl od sklizně. Radost ale uděláme i těm, kdo si rádi pochutnají na mladých svěžích vínech. Letos třeba Sauvignonem z loňského roku, který je naší novinkou mezi Stříbrnými Sonberky. „Změnili jsme u něj technologii, pracujeme s novým lisem, který je uzavřený, takže se v něm lépe udrží svěžest moštu po celou dobu lisování,“ vysvětluje Dáša, co dělá ze Sauvignonu 2017 krásně svěží ovocné víno, co voní a chutná trochu po angreštu, mučence a bezu. Oceníte ho při velikonočním výletu k nám do vinařství, nebo když budete třeba potřebovat parťáka na večer po náročném pracovním dnu.
Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.
Navštivte násRegistrujte se a získejte tak nejen 10 % slevu na nákup vín. Pošleme vám jednou měsíčně novinky od nás, upozorníme na mizející lahve, ocenění a nabídneme i šestispřeží - sady vín za přátelštější cenu. A taky se dostanete do neveřejné nabídky vín, kam dáváme novinky před oficiálním zahájením prodeje anebo limitované kousky z našeho archivu.
Více o klubu